A bizalmi vagyonkezelés (trust) előnyei

Sokak – különösen az angolszász világban mozgók – számára ismerős lehet a „trust” szó, amely egészen a közelmúltig idegennek tűnhetett a magyar jogrendszer alanyai számára.

Többek között ezért is idegenkednek sokan az egyébként számos előnnyel járó ún. bizalmi vagyonkezelés lehetőségétől. Bejegyzésünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat és előnyöket.

Mit jelent a bizalmi vagyonkezelés?

Bizalmi vagyonkezelés, azaz a trust esetén az ún. vagyonrendelő vagyonkezelési szerződést köt a vagyonkezelővel, meghatározva a vagyonkezelésbe adott dolgokat, ráruházott jogokat és követeléseket és az ún. kedvezményezettet. A vagyonrendelő kiterjedt szabadsággal bír arra vonatkozóan, hogy meghatározza, hogyan lehet valaki kedvezményezett és hogyan szűnhet meg az erre való jogosultsága. A vagyonkezelő legfontosabb dolga, hogy saját nevében, ugyanakkor a vagyonrendelő által meghatározott kedvezményezett javára kezelje a kezelésébe adott vagyont.

A trust előnyei, fontos tudnivalók

Ezen a ponton érdemes hangsúlyozni a Ptk. azon rendelkezésének fontosságát, amely szerint a vagyonrendelő saját nevében kezeli a vagyont. Ezen rendelkezésnek beláthatatlan előnye lehet például olyan személyek szempontjából, akik rendelkeznek ingatlanvagyonnal, de nem szeretnék, hogy ez a tulajdonjoguk egy olyan közhiteles nyilvántartásból (mint az ingatlan-nyilvántartás) bárki által lekövethető legyen.

Ez esetben nincs más dolguk, mint vagyonrendelőként vagyonkezelési szerződés alapján az ingatlant (akár más vagyonelemmel) egy vagyonkezelő bizalmi vagyonkezelésébe adni és legalább egy kedvezményezettet kijelölni. Innentől fogva az ingatlan-nyilvántartásban nem a korábbi tulajdonos-vagyonrendelő szerepel az ingatlan tulajdonosaként, hanem az látszik, hogy vagyonkezelő kezeli a vagyont. A kezelt vagyon a vagyonkezelő saját vagyonától és az általa kezelt egyéb vagyonoktól elkülönült vagyont képez, amelyet a vagyonkezelő köteles külön nyilvántartani. Sőt, a kezelt vagyon kvázi saját adószámot kap.

Érdemes kiemelni, hogy a kezelt vagyon tárgyaira a vagyonkezelő házastársa, élettársa, továbbá személyes hitelezői és a vagyonkezelő által kezelt más vagyonok hitelezői nem támaszthatnak igényt. A kezelt vagyon nem része a vagyonkezelő hagyatékának.

Fontos továbbá hangsúlyozni azt is, hogy a vagyonkezelőt titoktartási kötelezettség illeti meg, továbbá azt is, hogy a vagyonkezelő felett sem a vagyonrendelőnek, sem a kedvezményezettnek nincs utasítási joga. A vagyonkezelés szerződéses feltételeinek meghatározása ezért kiemelkedő jelentőséggel bír. Amennyiben egy vagyonkezelő a vagyonkezelést üzletszerűen végzi, ahhoz az MNB engedélye kell, míg nem üzletszerűség esetében bejelentési kötelezettség van.

http://blog.bisnode.hu/jog/bizalmi-vagyonkezeles-trust-elonyei/